Jachtluipaard in Safaripark Beekse Bergen bevallen van vijfling!


Laatste update: woensdag 15 februari

Verzorgster Milou maakte deze prachtige foto van de welpjes:

Milou: “Het gaat erg goed met de vijfling! Ze wegen nu ongeveer één kilo en beginnen al wat rond te lopen in de werpkist. Moeder Kate houdt haar binnenverblijf het liefst zo schoon mogelijk en gaat twee keer per dag naar het grotere buitenverblijf om even kort te eten, een frisse neus te halen en haar behoefte te doen. Maar zodra ze klaar is, gaat ze heel snel weer terug naar haar jongen.

Volgende week zal de vijfling hun eerste ontworming krijgen en hopelijk kunnen we dan ook zien of het mannetjes of vrouwtjes zijn! Daarna is het aftellen naar de eerste stapjes van de welpjes buiten de werpkist. Iedereen is natuurlijk erg nieuwsgierig en kan niet wachten totdat ze voor het eerst naar buiten komen, maar daarvoor moeten we toch nog zeker 3 à 4 weken wachten. Als het zover is, laten we jullie dat uiteraard weten!"Update: vrijdag 10 februari

De welpjes hebben inmiddels allemaal hun oogjes open gedaan. Ze gaan nu meer en meer hun omgeving en elkaar ontdekken!Update: vrijdag 3 februari

Vandaag hebben de verzorgers opnames gemaakt van de welpjes die inmiddels goed aan het drinken zijn bij hun moeder. Voor de kleintjes is het soms even een zoektocht naar één van de tepels van hun moeder, dat kan je in de video goed zien. Volgens de verzorgers hebben de jachtluipaardjes inmiddels allemaal al goed gedronken en dat is een heel goed teken!   Donderdag 2 februari

Hilvarenbeek - Na een draagtijd van zo'n negentig dagen is jachtluipaard Kate bevallen van maar liefst vijf welpjes! De geboorte van een vijfling is bijzonder, het komt slechts in 15% van alle geboortes van jachtluipaarden in Europese dierentuinen voor. Moeder en haar jongen maken het tot nog toe goed, al zijn de kleintjes in de eerste periode erg kwetsbaar. Jachtluipaarden worden blind geboren en pas na enkele weken preventief geënt en ontwormd waardoor ze voorlopig samen met hun moeder achter de schermen verblijven. 

Bedreigde diersoort

Safaripark Beekse Bergen is heel blij met deze belangrijke geboorte. Jachtluipaarden worden in de natuur ernstig bedreigd, voornamelijk door het verdwijnen van hun leefgebied en handel. Voor het behoud van de soort is er een Europees Fokprogramma voor jachtluipaarden in dierentuinen opgericht. Safaripark Beekse Bergen was de eerste dierentuin in Nederland waar de jachtluipaarden zich met succes voortplantten.

Jachtluipaarden

Jachtluipaarden, ook Cheeta's genoemd, zijn de snelste landzoogdieren op aarde. Tijdens de jacht sluipen ze naar hun prooi en voor het laatste stuk trekken ze een sprint waarbij ze een topsnelheid van meer dan 100 kilometer per uur kunnen behalen.

  

 

Foto credit: Mariska Vermij - van Dijk (klik op de foto om te vergroten)

De eerste videobeelden!


 

Geboortegolf

In december werden er opvallend veel dieren geboren in het safaripark. Tijdens de kerstvakantie werden de dierverzorgers in één week tijd vrijwel iedere dag verrast met een geboorte. Er vond gezinsuitbreiding plaats bij de zwarte paardantilopen, impala's, nijlantilopes en Kaapse buffels. In januari kwamen daar nog de geboortes van een bantengvrouwtje én maar liefst drie (!) superschattige girafjes bij!

Heb jij onze nieuwkomertjes al bewonderd? Bekijk het geboortekanaal voor een overzicht van alle geboortes en plan jouw kraambezoek!